Rol van glycine

22 aminozuren
Onder de 22 aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam om te functioneren en het produceren van eiwitten is het aminozuur glycine de kleinste en eenvoudigste met slechts één waterstof vormende zijketen. Afgekort op G of Gly, heeft dit aminozuur de chemische formule NH2CH2COOH. Het is de tweede meest voorkomende aminozuur in menselijke enzymen en eiwitten.

De rol van Glycine
Glycine heeft verschillende belangrijke rollen in het lichaam. Het is essentieel voor de productie van vele verschillende zuren, zoals nucleïnezuren, galzuren, creatinefosfaat en porfyrinen. Op een grotere schaal is glycine betrokken bij de regulering van vele essentiële processen.

Glycine is nauw verbonden met het centrale zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel. Glycine helpt bij het afbreken van vet door het reguleren van de concentratie van galzuren.Door de functionaliteit van glycine, is dit aminozuur belangrijk gebleken bij de behandeling van diverse medische aandoeningen. Enkele voordelen van glycine worden hieronder beschreven.

Behandeling van neurogedragsontwikkeling
Binnen het centrale zenuwstelsel werkt glycine samen met taurine en gamma-aminoboterzuur (GABA) als een remmende neurotransmitter. Het werkt voornamelijk in de hersenstam en het ruggenmerg waar het de overdracht van zenuwimpulsen vergemakkelijkt.

Er zijn vele studies die de voordelen van glycine in de behandeling van aandoeningen zoals hyperactiviteit, schizofrenie, bipolaire stoornissen en epilepsie zien. In een studie gericht op de behandeling van resistente schizofrene patiënten bleek dat een hogere dosis in combinatie met anti psychotische medicijnen, de negatieve aspecten kunnen verminderen. Andere studies hebben aangetoond dat glycine behandelingen kunnen helpen om aanvallen in verband met epilepsie 4 5 voorkomen.

Spierversterkend
Het is een van de aminozuren die noodzakelijk is voor de biosynthese van creatine. Creatine biedt spieren een bron van energie en helpt om spierweefsel op te bouwen. Glycine is dus een belangrijke aminozuur voor mensen die spiermassa en/of prestaties willen verhogen. Tevens is het zinvol voor patiënten die herstellen van een operatie of andere oorzaken van immobiliteit daar het kan helpen om spier achteruitgang voorkomen.

Anti-aging eigenschappen
Glycine speelt een belangrijke rol als anti-aging aminozuur. Ongeveer een derde van collageen bestaat uit dit aminozuur. anti agingCollageen is een belangrijk eiwit om het bindweefsel en de huid soepel en stevig te houden. Bij geen aanwezigheid van glycine, kunnen beschadigde weefsels in de huid niet worden hersteld.

Gezondheidsproblemen
Glycine tekort is zeldzaam. Ze kunnen echter voorkomen bij mensen die ondervoed of ziekten zoals kanker en aids hebben. Personen die een spijsvertering stoornis hebben of last hebben van vermoeidheid of lage energie niveaus kunnen ook een te lage concentratie glycine hebben.

Voeding
Hoewel het menselijk lichaam zelf glycine kan aanmaken, kan dit aminozuur ook aangevuld worden door het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen. Vooral vis, vlees en zuivelproducten bevatten veel glycine. Tevens zijn er vegetarische bronnen zoals sojabonen, spinazie, boerenkool, bloemkool, kool, pompoen, banaan, kiwi, komkommer en bonen.

Aminozuren Bestellen