Theanine

Theanine (L-Theanine) is een aminozuur dat voorkomt in theebladeren. Theanine wordt meer in groene thee dan in zwarte thee aangetroffen. In witte thee is de hoeveelheid Theanine hoger, het is echter ook kostbaarder. Groene thee bevat in gedroogde vorm ongeveer 1-2% theanine. 

Aminozuren Bestellen

Natuurlijke theanine wordt geïsoleerd uit theebladeren en synthetisch theanine wordt verkregen wordt via organische synthese. (glutamine-zuur en de ethylamine die voorkomen in theewortels).

Theanine bestaat in twee vormen, L-Theanine  en D-Theanine.Waarvoor dient Theanine?

Theanine wordt vaak in verband gebracht met zijn kalmerende werking. Het verhoogt de activiteit van neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA (Gamma-aminoboterzuur) in de hersenen. Daarnaast worden er ook andere potentiële gezondheidsvoordelen* genoemd zoals een verhoogde focus, angst- en stressverlichting, beter slapen en een verbeterde bloeddrukregeling. 

Aminozuren Bestellen


Bekijk alle Thee producten
Bekijk alle te bestellen producten

*De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2011 een wetenschappelijke mening uitgebracht over het gebruik van L-theanine voor het verbeteren van de cognitieve functie, verlichting van psychologische stress, behoud van normale slaap en vermindering van menstrueel ongemak. Op alle vier de punten heeft het panel geconcludeerd dat er geen causaal verband is vastgesteld. Het is wel de vraag of dit advies van het EFSA nog steeds actueel is, want ten opzichte van 2011 zijn het aantal gepubliceerde onderzoeken verviervoudigd. De laatste jaren is er dus veel onderzoek gedaan naar de stof L-theanine met vaak voorzichtig positieve resultaten.
Bron: Wikipedia

aminozuren