Lysine

Lysine is een essentieel aminozuur dat van vitaal belang is voor de menselijke gezondheid. Het kan niet worden gesynthetiseerd door het menselijk lichaam. Dit is de reden waarom het aminozuur lysine wordt verkregen door het dagelijkse dieet. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en eiwitten zijn hard nodig voor het lichaam.

Waarvoor dient Lysine?

Lysine speelt een belangrijke rol bij het omzetten van vetzuren in energie en het verlagen van het cholesterol. Het aminozuur lysine helpt het lichaam ook met het opnemen en het behouden van calcium. Het speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van collageen wat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en stevigheid van de huid.Onvoldoende lysine in het dieet kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld nierstenen die zich kunnen ontwikkelen en andere gezondheidsproblemen zoals verlies van eetlust, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, een trage groei, bloedarmoede, reproductieve stoornissen en bloeddoorlopen ogen. Normaal gesproken krijgt men voldoende van dit aminozuur binnen door dagelijkse voeding. Een tekort aan dit aminozuur is doorgaans alleen van toepassing op vegetariërs en atleten die frequent zware lichamelijke inspanning leveren.

Het aminozuur lysine kan worden gebruikt bij de behandeling van genitale- en mond infecties zoals door herpes simplex virus en gordelroos door herpes zoster virus. Ingenomen lysine supplementen kan het herstel versnellen en vermindert de mogelijkheid van herhaalde ontstekingen van de herpes infectie. Aminozuur lysine verbetert ook de opname van calcium uit het maagdarmkanaal en voorkomt verlies van calcium in de urine. Sommige onderzoekers hebben gespeculeerd dat botverlies als gevolg van osteoporose kan worden voorkomen door de hulp van lysine. In studies waarbij lysine is gecombineerd met arginine bleek dat het de activiteit van van bot opbouwende cellen verhoogt en het de productie van collageen bevordert.

Welke voeding is rijk aan Lysine?

In voedingsmiddelen zoals gebak, koekjes, donuts en granen, komt door het bakken (bruinen) ook lysine voor. Echter door de combinatie met suiker is het aminozuur moeilijker door het lichaam op te nemen. Voedselbronnen rijk aan lysine zijn de voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zoals vlees, kaas, noten, eieren en sojabonen.

Vegetariërs kunnen het beste peulvruchten zoals erwten, linzen en bonen eten om voldoende van dit aminozuur op te nemen.

Aminozuren Bestellen


Directe product verwijzingen.


aminozuren