Eiwitten

Eiwitten zijn complexe organische moleculen die koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof bevatten. Sommige soorten bevatten ook fosfor en zwavel. De fundamentele eenheid in het geval van eiwitten zijn aminozuren.
Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd.

Waarvoor dienen eiwitten?

Eiwitten zijn een vorm van energie die wordt verkregen uit het voedsel dat we eten. Ze zijn essentieel voor ons lichaam, de groei van het lichaam en om het lichaam te helpen gezond te blijven. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam. Het voedsel dat we eten bevat de essentiële energiebronnen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen om te groeien en te overleven.

De gespierde delen, zoals het hart en andere spieren gebruiken veel eiwitten in hun vorming. Ongeveer 70% water en 20% eiwit in de spieren.
Ze zijn nodig in onze hemoglobine, antilichamen, botten, spieren en enzymen. Tevens zijn ze zijn hard nodig om de waterhuishouding, het transport van voedingsstoffen en de spiercontractie te stroomlijnen.
Mensen met minder eiwit voelen zich eerder moe omdat hun energie gemakkelijker uitgeput raakt.

Aminozuren Bestellen

Eiwit en voeding

Tijdens de vertering wordt het voedsel verdeeld in verschillende energiebronnen. Eiwitten worden opgesplitst in aminozuren. Er zijn bijna twintig soorten aminozuren in verschillende soorten voedsel we meestal eten. Ons lichaam is in staat de niet-essentiële aminozuren zelf aan te maken, maar de essentiële aminozuren moeten worden geleverd door de voeding alleen.

Het voedsel dat alle essentiële aminozuren bevat wordt voedsel met complete eiwitten genoemd. Deze complete eiwitten bevatten niet alleen alle essentiële aminozuren, maar ook in de juiste verhouding. Voorbeelden van voedsel met complete eiwitten zijn vlees, vis, eieren en melk. Over het algemeen levert dierlijke eiwit volledige proteïnen. Plantaardig eiwit zijn onvolledige eiwitten aangezien ze geen enkele van de essentiële aminozuren bevatten. We moeten ons eetpatroon zodanig variëren dat de onvolledige eiwitten in fruit worden aangevuld met de juiste dierlijke eiwitten om volledige eiwit aan te maken. Zo kan bijvoorbeeld wit brood dat onvolledige eiwit bevat toch een volledig eiwit vormen door er pindakaas op te smeren.

Een goede inname van eiwit is noodzakelijk voor het leiden van een gezond leven. Een onzorgvuldige en overmatige inname van extra eiwitten kan door het lichaam worden geconverteerd als vet en worden opgeslagen in ons lichaam.

Het is verstandig om eiwitconsumptie aan te vullen met de juiste hoeveelheid koolhydraten. Stel dat een persoon een tekort heeft aan koolhydraten, dan zullen alle eiwitten die worden ingenomen worden verbrand als brandstof om de energievoorziening aan te passen. Bij voldoende inname van koolhydraten zal het eiwit voor andere belangrijke functies zoals de aanmaak van hormonen, enzymen en onderhoud van spieren zorgen. Om erachter te komen hoeveel eiwit we dagelijks nodig hebben, kunnen we 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanhouden als streefgetal.


aminozuren