Tyrosine
Tyrosine (L-Tyrosine) is een niet-essentieel aminozuur dat voornamelijk voorkomt in vlees, vis, zuivelproducten en granen zoals tarwe en haver.
Tyrosine is een relatief groot, hydrofiel aminozuur met een aromatische zijketen. Als een van de twintig natuurlijk voorkomende α-aminozuren die voor eiwitsynthese worden gebruikt, maakt tyrosine deel uit van vrijwel elk eiwitmolecuul in alle levensvormen.
Tyrosine bestaat in twee vormen, L-Tyrosine en D-Tyrosine.
Waarvoor dient Tyrosine?
Tyrosine is een polair aminozuur door de aanwezigheid van een fenolische hydroxylgroep. Tyrosine bezit door zijn bijzondere structuur zowel hydrofiele als hydrofobe eigenschappen.
Een tekort aan tyrosine veroorzaakt een tekort aan dopamine en noradrenaline, wat gepaard gaat met onder meer depressie en apathie.
Tyrosine is de basisstof voor het aanmaken van een aantal belangrijke hormonen en ook neurotransmitters die een centraal onderdeel vormen van het sympathisch zenuwstelsel. Hun concentraties in het lichaam en de hersenen zijn rechtstreeks afhankelijk van de opname van tyrosine uit voedsel of van biosynthese.
Tyrosine is het de voornaamste grondstof van melanine, dat verantwoordelijk is voor het pigment van de haar- en huidskleur. De primaire functie van melanine is de huid en onderliggend weefsel tegen de zon te beschermen. Hoe meer melanine een persoon heeft, des te beter kan hij OV straling blokkeren. Samen met keratinocyten cellen (Keratine; een taai, onoplosbaar en vezelig eiwit) zorgt dit voor een elastische huid, nagels en haar.
Ook speelt Tyrosine een belangrijke rol bij communicatieprocessen binnen de cel (signaaltransductie), bijvoorbeeld als gevolg van koppeling van een hormoon aan een membraanreceptor, of te wel het reguleren van enzymatische activiteit.
De werking van tyrosinesuppletie is onderzocht bij verschillende aandoeningen zoals depressie, stress, cocaïne – ontwenningsverschijnselen, Parkinson, fenylketonurie en narcolepsie, de effectiviteit van tyrosine werd lang niet altijd aangetoond.
Tyrosine wordt als voedingssupplement verkocht en wordt gereguleerd volgens Europese richtlijnen.
Tyramine
Tyrosine kan worden afgebroken waarna het het primair amine Tyramine vormt. Tyramine komt voor in vele planten en dieren. Het biogeen amine, dat in het organisme ontstaat, door de decarboxylering van het aminozuur tyrosine, onder invloed van het enzym tyrosine decarboxylase.
In eiwitrijke voedingswaren wordt het gevormd door de afbraak van tyrosine tijdens fermentatieprocessen en ook door bederf -bacteriële omzetting- en dus ook de hoeveelheid tyramine.
Dit gebeurt ook bij het bewerken van voedingsmiddelen (drogen, roken, in het zuur leggen). Producten gemaakt van ongepasteuriseerde melk, gistproducten (Marmite, Maggi), chocolade, gerijpte kaassoorten, rauw vlees en rauwe vis en zuurkool bevatten veel tyramine. Ook in wijn en bier komt tyramine voor.
Bekijk alle L-Tyrosine producten
Bekijk alle te bestellen producten