Arginine
Arginine wordt gezien als een semi-essentieel aminozuur. Het komt voor in de eiwitten van levensvormen.
Dit aminozuur is geclassificeerd als een conditioneel essentieel of semi-essentieel aminozuur. Onder normale omstandigheden kan het lichaam zelf voldoende hoeveelheden van het aminozuur Arginine aanmaken om aan de fysiologische behoefte te voldoen. Het kan voorkomen dat het lichaam zelf niet in staat is, voldoende arginine aan te maken. Denk daarbij aan opgroeiende kinderen, herstellen van ziekte of sporters die veel energie verbruiken of spieren willen opbouwen. In dat geval is het aminozuur arginine dus een essentieel aminozuur en kan het eenvoudig als supplement worden ingenomen.
Waarvoor dient Arginine?
Hoewel dit aminizuur dus niet per definitie een essentieel aminozuur is, is het wel van wezenlijk belang. Naast zijn bijdrage in de eiwitsynthese, speelt het nog een aantal andere belangrijke rollen in het lichaam. Het heeft de primaire functie om zorg te dragen voor het metabolisme van eiwitten en stikstof. Het ontgift ook het ammoniak dat gevormd is tijdens de stikstof afbraak van aminozuren. Tevens is dit aminozuur een voorloper bij de vorming van onder andere creatine en stikstofoxide.
Wanneer het in hoge doses wordt ingenomen stimuleert het de hypofyse die zorgt voor het vrijkomen van groeihormonen. Bovendien heeft Arginine heeft een maximale potentieel in het voorkomen of verminderen van hart-en vaatziekten. Het wordt ook gebruikt om het geheugen te verbeteren, depressies te elimineren, slaap, stress-controle te verbeteren, vergrijzing van je haren te voorkomen, zelfs je haargroei te bevorderen, impotentie tegen te gaan, je minder vermoeid voelen en meer energie te hebben.
Hoe maakt het lichaam Arginine?
Arginine wordt voornamelijk geproduceerd in de nieren. Een veel kleinere hoeveelheid van dit aminozuur wordt gesynthetiseerd in de lever. De normale inname van arginine is 3,5 tot 5 gram per dag. Dierlijke en plantaardige eiwitten bevatten arginine. Plantaardige eiwitten zijn rijker aan arginine dan dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn rijker aan het aminozuur lysine.
Welke voeding is rijk aan Arginine?
Kleine hoeveelheden van dit aminozuur zijn te vinden in groentesappen en gefermenteerde levensmiddelen, zoals yoghurt. Het is ook te vinden in zuivelproducten, vlees, gevogelte, noten, vis en chocolade. Andere natuurlijke bronnen van arginine zijn bruine rijst, rozijnen, popcorn en volkoren producten.
Bekijk alle Carnitine producten
Bekijk alle te bestellen producten